FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
100 g étcsokoládé
100 g kristálycukor
5 ek kakaópor
5 ek keményítő
1 bögre tejhez ízlés szerint 2-3 evőkanál forró csoki port adjunk. Állandó kevergetés mellett melegítsük addig, amíg besűrűsödik.
FAHÉJAS MANDULA
Hozzávalók:
200 g egész mandula
100 g kristálycukor
1 tasak vanillincukor
1/2 tk őrölt fahéj
A kristálycukrot, a vanillincukrot és az őrölt fahéjat 1 dl vízzel keverjük el és addig forraljuk, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá a mandulát és folyamatos kevergetés közben addig pirítsuk, amíg a víz teljesen elpárolog és a cukor barnára karamellizálódik. A pirított mandulát szedjük sütőpapírral borított sütőlapra és hagyjuk kihűlni.
CANTUCCI
Hozzávalók:
250 g liszt
150 g cukor
100 g mandula
2 tojás
1 tk sütőpor
50 g vaj
A lisztet és a sütőport keverjük össze egy tálba. Egy másik tálba
keverjük habosra a tojást a cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat. A tojásos részt keverjük össze a sütőporos liszttel és végül adjuk hozzá a mandulát. Formázzunk két rudat a tésztából, kb. 4 cm átmérőre, majd kicsit
lapítsuk le őket. Előmelegített sütőben 180°C-on süssük kb. 20 percet,
amíg aranysárga lesz a teteje. Utána szeleteljük fel 1,5 cm szélesre,
tegyük vissza a sütőbe alacsonyabb fokozaton (140-160°C) és mindkét
oldalát süssük még 5- 10 percig.
HABCSÓK
Hozzávalók:
100 g tojásfehérje (3 db)
200 g cukor
50 ml víz
A cukorból és a vízből kezdjünk el szirupot készíteni. Ha 110 fokot
mutat, kezdjük el habosítani a tojás fehérjét. A szirup 118 foknál kész,
csorgassuk bele a fehérjehabba és keverjük amíg az szobahőmérsékletű
lesz (kb. 10 perc). Egy habzsák belső oldalaira húzzunk pár vékony csíkot piros ételfestékkel. A masszát töltsük a habzsákba és sütőpapírral borított sütőlapra nyomjunk ki belőle kis csúcsokat. 100 fokos sütőben kb. 1 órán át szárítsuk, amíg a habcsók alja könnyen elválik a papírtól. Fontos: sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját!
TOJÁSLIKŐR
500 ml tej (3,5%)
250 ml tejszín (30%)
100 g + 150 g porcukor
5 tojássárga
1 rúd vanília
250 ml fehér rum (vagy vodka)
A tejet, a tejszínt a félbevágott vaníliarúddal és 100 g porcukorral forraljuk fel. A tojások sárgáját 150 g porcukorral keverjük habosra, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a forró tejet. Ha kicsit kihűlt adjuk hozzá az alkoholt. Töltsük üvegekbe a vaníliarúddal együtt. Hűtőben 1-2 hétig eláll. Az alkohol mennyisége ízlés szerint növelhető.
SÜTIPECSÉTES KEKSZ
Hozzávalók:
350 g liszt
130 g vaj
150 g porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tojás
A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a tojást és keverjük simára. Végül adjuk hozzá a lisztet is. Tegyük a hűtőbe 2 órára. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3mm vastagra. Szaggassunk korongokat és pecsételjük tetszőleges mintával a kekszeket. A sütipecsétet lisztezzük minden második-harmadik pecsételés után, hogy ne ragadjon bele a tésztába. A kekszeket sütőlapra helyezve tegyük vissza a hűtőbe 10-15 percre sütés előtt, így szépen megmarad majd a minta benne. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sül meg.
LEBKUCHEN
Hozzávalók:
150 g darált mandula
150 g darált mogyoró
3 tojás
100 g barna cukor
100 g kandírozott narancshéj
100 g kandírozott citromhéj
1 narancs reszelt héja
3 ek méz
3 ek mézeskalács fűszer
(20 db kerek ostyalap)
Máz:
100 g porcukor + 2 ek citromlé
100 g olvasztott étcsokoládé
Keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a mézzel (4-5 perc). Adjuk hozzá a darált mandulát és mogyorót. A kandírozott narancs és citromhéjat késes aprítógépben aprítsuk egész pici darabokra, adjuk hozzá ezt is a tojásos masszához. Adjuk hozzá a narancs reszelt héját és a fűszereket. A tésztát 10-12 órán keresztül pihentessük hűtőben.
Másnap nedves kézzel formázzunk gombócokat és lapítsuk le kicsit, hogy kb. 8 cm átmérőjű korong legyen belőle. Sütőpapírral borított tepsire helyezve süssük 160 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig. (Az eredeti recept szerint a tésztát ostyakorongon kellene megsütni, de ez elhagyható.)
Ha kihűlt kenjük meg a tetejét ízlés szerint cukormázzal vagy olvasztott csokival.
ISLER
Hozzávalók:
200 g liszt
100 g darált dió
200 g vaj
80 g porcukor
1 ek rum
Töltelék:
1 kis üveg málnalekvár
Bevonat:
200 g étcsokoládé
2 ek étolaj
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneműre,
és kis időre fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe pihenni. Pihentetés után
lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra és szúrjunk
ki 5 cm-es korongokat belőle. A kis korongokat tegyük sütőlemezre és 200 fokra
előmelegített sütőben 6-7 perc alatt süssük készre. Vigyázzunk, hogy ne
piruljon meg a tészta, mert különben kemény és száraz lesz! A kihűlt korongokat
ragasszuk össze kettesével a lekvárral, majd vonjuk be olvasztott
étcsokoládéval.
Fontos: A lekvározás után pihentessük a korongokat 1-2
órán át, hogy a lekvár egy kicsit megkössön és ne csússzon el a csokival való
bevonás közben.
LINZER
Hozzávalók:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojás sárgája
vanília / citromhéj
A lisztet és a porcukrot gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze a hideg
vajjal, hogy a vaj ne olvadjon meg. Adjunk hozzá 1 db tojássárgát és
formázzunk gombócot a tésztából. Hideg helyen pihentessük egy órán át.
Lisztezett felületen nyújtsuk a tésztát 3 mm vastagságúra és vágjuk ki a
formákat belőle. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 7 perc alatt lesz
kész. A kihűlt kekszeket lekvárral ragasszuk össze, szórjuk meg
porcukorral és díszítsük gránátalma magokkal.
CSOKIS PÖFETEG
Hozzávalók:
150 g vaj
100 g étcsokoládé
400 g liszt
50 g kakaópor
1 csomag sütőpor
200 g cukor
2 tojás
100 ml tej
A forgatáshoz:
kristálycukor, porcukor
A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a vajjal összeolvasztott csokoládét és végül a tejet. Ebbe a csokis-tojásos keverékbe szitáljuk bele a száraz hozzávalókat (liszt, kakaópor, sütőpor). Ezt a ragacsos masszát tegyük a hűtőbe 1-2 órára, majd formázzunk belőle dió méretű golyókat. Forgassuk meg először kristálycukorban, utána pedig porcukorban (ez adja majd a repedezett mintát a felületén). 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt sül meg. 35-40 db lesz belőle.
SPECULOOS
Hozzávalók:
100 g vaj
150 g barna cukor1 tojás
200 g liszt
50 g őrölt mandula
1/2 tk sütőpor
1 tk fahéj
1 tk kardamom
1/4 tk szegfűszeg
A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, majd amikor már egynemű adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Ha összeállt a tészta fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára, majd nyújtsuk nagyon vékonyra (2-3 mm) vagy helyezzük speciálisan erre készült formába. 160 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készül el. Kb. 30 db lesz belőle.
MÉZES PUSZEDLI
Hozzávalók:
125 g méz
125 g vaj
3 tojás
250 g porcukor
500 g liszt
1 tk szódabikarbóna
2 ek mézeskalács fűszer
reszelt citrom és narancshéj
A
mézet és a vajat melegítsük össze. A
száraz hozzávalókat (liszt, cukor, szódabikarbóna, fűszerek) keverjük
össze, adjuk hozzá a mézes-vajat és a tojásokat. Hideg helyen 24 órán át
pihentessük a tésztát. Másnap formázzunk kígyót, szeleteljük és
formázzunk diónyi gombócokat belőle. 180 fokra előmelegített sütőben 12
perc alatt lesz kész.
Szilvalekvárral töltött változat:
A
tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd kerek kiszúróval jelöljük be
(óvatosan rányomva) a puszedli helyét a kinyújtott tészta felén. A
közepére tegyünk habzsákból vagy kiskanállal szilvalekvárt, majd hajtsuk
rá a tészta másik felét és szaggassuk ki a puszedliket.